big smile no teeth

Two roads diverged in a wood, I took the one less traveled by, and that has made all the difference

Broadband Review dan Tips part 1


Tips pemilihan broadband

Berikut adalah keutamaan jika anda bercadang untuk melanggan perkhidmatan broadband :

1) Kawasan liputan 3G – kawasan yang kita jangka akan guna broadband. (contoh : di rumah, di office dan ketika balik kampung)

2) Kouta data Transfer – setiap kali kita gunakan internet, akan ada data transfer (Send and Received) . semakin kerap kita guna (heavy usage) semakin tinggi data transfer tersebut.

*soalan lazim : Apa jadi bila lebih kouta?
= masih boleh surf tapi bukan dengan normal speed.. slow macam mana?  super slow!

3) Speed – kelajuan capaian 3G. yang beri maklumat tentang speed cuma pakej Digi dan Celcom sahaja. manakala Maxis menawarkan speed pada kadar yang sama bagi semua pakej.

*soalan lazim : Bagaimana dengan Speed bagi Maxis?
= bergantung pada modem broadband kita.  promoter akan bagitahu maksimum speed adalah 3.6Mbps (biasanya tak kan sampai kelajuan ni)

4) Harga – Harga untuk setiap pakej. biasanya setiap pakej menawarkan harga ‘lebih kurang’ kecuali bila ada promosi tertentu.


Digi vs Celcom vs Maxis

Sentiasa kena ingat bahawa, apa sahaja yang sesuai untuk orang lain, belum tentu ia sesuai untuk diri kita. jesteru kita kena study sedikit apa yang sesuai bagi penggunaan diri kita.. sama macam dalam kes broadband ni. ni adalah catatan based on pengalaman aku survey, pemahaman dan pendapat aku tentang kelebihan/kekurangan broadband yang ada (popular) kat Malaysia..

1) Digi Broadband –  tapi terpaksa cencel (out dari persaingan) tak lain sebab tak banyak tempat yang ada coverage 3G

2) Celcom Broadband –  Coverage ok. Pemilihan pakej adalah berdasarkan speed dan kouta yang kita nak.

3) Maxis Broadband – Coverage ok. Pemilihan pakej adalah berdasarkan kuota yang kita nak.


Penguna Maxis go for Maxis Broadband

sebab aku adalah pengguna maxis (postpaid), dan ada promosi saat  aku ambil pakej haritu (Dis 2010) .. disini Maxis menang

Normal 1.5Gb = RM 48 – RM 10* = RM 38/monthly untuk 1.5gB

Normal 3Gb = RM 68 – RM10* = RM 58/monthly untuk 3gb

Promosi = RM 48 – RM 10* = RM 38/monthly untuk 3gB!

* (rebate utk 5 bulan sahaja)

Jika bukan pengguna Maxis, Broadband yang mana?

Suggest,  lihat balik tips pemilihan broadband diatas dan pilih ikut keutamaan.

2 Comments»

  munchen wrote @

Good info bro..hehe…

  hafyzkun wrote @

tq bro..moga berguna ;D


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: